Hva er forskjellen på bildegalleri og bildeslider?

I prislisten har vi både bildegalleri og bildeslider. Det høres ganske likt ut, og prisen er lik. Hva er egentlig forskjellen?

Eksempel på bildegalleri, pinboard på Pinterest
Et såkalt Pinboard på pinterest.com er et eksempel på et bildegalleri

Et bildegalleri på et nettsted er en oversikt over mange bilder samlet på en side. Som en fotoalbum-oversikt på Facebook eller et «pinboard» på Pinterest.

Kubos egen nettsidemal «Minimalist» har sitt eget innebygde bildegalleri og passer derfor for personer og firmaer som vil vise frem fotografier, malerier, og lignende.

Hvis du bestiller et bildegalleri fra Kubo kan du bestemme om bildene bare skal ligge på siden, eller om de skal sprette opp i full størrelse når brukeren klikker på de.

Lysbildevisning

En bildeslider er en lysbildevisning som bare viser ett og ett bilde av gangen, men har flere bilder liggende på lur, klare til å bli vist.

Noen bildeslidere har automatikk som gjør at de bytter bilde med jevne intervaller, mens på andre må brukeren trykke på en pil e.l. for å vise neste bilde.

Enkelte lysbildevisninger har en rad med småbilder (engelsk: thumbnails) som viser hva som er neste og forrige bilde i rekka. Et eksempel på dette finner vi hos Airbnb.

Lysbildevisning fra Airbnb
Lysbildeviser fra Airbnb.

Småbildene er som oftest under hovedbildet, men som du ser over velger Airbnb å ha de øverst til høyre på store skjermer. På mobil blir bildene skalert ned og småbildene blir erstattet av prikker som viser hvor mange bilder som er igjen i visningen.

Hvis du bestiller en lysbildevisning fra Kubo velger du om du vil ha automatikk eller ikke, og om du vil vise småbilder eller ikke.

Alt med måte

Automatiske lysbildevisninger bør brukes med forsiktighet. I stedet for å prøve å vise for mange ulike saker på fremsiden av nettstedet ditt bør du heller tenke på brukeren og velge ut hvilket budskap som er viktigst. Forskning viser at folk ikke får med seg budskap som glir over skjermen uansett. Bruken av lysbilder har dessuten gått av moten, i stor grad.

Setter du bedre brukervennlighet i fokus, blir det klart at nettsider må formidle de viktigste tingene på best mulig vis. Derfor må du unngå å presse for mye informasjon sammen på liten plass og skjule vesentlig informasjon i en lysbildevisning mange aldri vil få øye på.

Som Airbnb og Facebook er eksempler på, kan lysbilder likevel ha sin misjon. Det gjelder naturlig nok spesielt til å vise bilder i en serie. En lysbildeviser kan gjerne kombineres med et bildegalleri, slik at det blir lettere å se en serie bilder, ved at du trykker på et bilde i galleriet som får et lysbildevindu til å sprette opp.

En annen brukbar måte å bruke lysbildevisning på er å bruke den som bakgrunnsbilder på siden. Så lenge tekst og knapper som ligger over bildene står fast, og bildene ikke er for støyende, kan dette gi en fin effekt på fronten av nettstedet, for eksempel.

Opp til deg å bestemme, vi fikser resten.

Hvis du leser dette og ennå ikke har en nettside eller nettbutikk fra Kubo.no må du gjerne kontakte oss på e-post, eller sende en melding på chat. Så finner vi sammen ut av hva som passer best for deg.

Les også: Hva skjer når en hacker får tilgang til nettstedet ditt

Tilbake til artikkelmenyen