Hva er schema og hvordan fungerer det?

Schema.org eller bare schema er et semantisk språk med koder eller mikrodata. Ofte brukes schema-markeringer for å gjøre det enklere for søkemotorer å lese og presentere informasjon fra nettstedet ditt.

Schema


Schema.org er resultatet av samarbeid mellom søkemotorene Google, Bing, Yahoo og Yandex for å gi best mulig resultat når du foretar et søk i en av disse søkemotorene. Informasjonen du gir via schema-markeringer gjør det enklere for søkemotorene å forstå hva slags informasjon du prøver å viderebringe fra ditt nettsted.

Setter en piff på søkeresultatene

Søker du for eksempel etter “Breaking Bad review”, så inneholder det første søkeresultatet i Google bruk av Schema: 


I søkeresultatet over er det vurderingen på 96 prosent popularitet som kommer fra schema-data som nettsiden rottentomatoes.com har lagt inn for den aktuelle artikkelen.

Hvis du ønsker at din nettside skal vise vurderinger slik som dette, kan Google sin Structured Data Markup Helper hjelpe deg.

Det finnes utvidelser (innstikk, plugins) til WordPress som lar deg gi stjerner til produkter, tjenester, filmer, eller hva det måtte handle om. Søker du etter “star review plugin wordpress” finner du en rekke plugins til WordPress som gjør denne jobben langt enklere og automatisk genererer schema-informasjonen slik at den kan leses av søkemotorene.

Det er også fullt mulig å kode det inn i kildekoden selv, da vil det i tilfellet over se ut slik:

<div itemprop="aggregateRating" itemscope itemtype="https://schema.org/AggregateRating">
<span itemprop="ratingValue">[Aggregate rating given]</span>
stars –
<span itemprop="reviewCount">[Number of reviews]</span>
reviews
</div>

Her må den som koder nettsiden typisk hente ut terningkast/antall stjerner og antall vurderinger automatisk fra en database og putte inn i html-koden som sendes til den besøkendes nettleser. Men hvis dataene som skal presenteres er statiske (ikke forandrer seg), kan du også gjøre det helt manuelt for hver side, men dette avhenger av hvordan nettstedet ditt er laget.

Vanlige elementer som blir beskrevet av schema-data

Strukturerte data kan brukes til å gi digital ekstrainformasjon om alt fra produkter til oppskrifter og arrangementer. I mange tilfeller brukes strukturerte data til å gi mer informasjon om følgende:

  • Begivenheter 
  • Person (forfatterinformasjon for eksempel)
  • Produkter og kategorier
  • Steder
  • Organisasjoner eller bedrifter
  • Kreativt arbeid

Ønsker du en fullstendig liste over hva du kan bruke Schema-markeringer til, så kan du se den her.

Skriver du om bøker, så kan du for eksempel legge inn boktittelen, forfatterens navn og ISBN-nummer rett i side-koden. Skal du arrangere et event, så har du muligheten til å markere det på en måte som gjør at Google kan plukke det opp og gi bedre informasjon i tjenestene sine, som f.eks. i Google Maps e.l.

Påvirker schema-markeringer rangeringer i søkeresultatene?

Det er ulike meninger om schema-markeringer påvirker rangeringer i søkeresultatene.

Men en ting som er helt sikkert er at strukturerte data øker klikkraten og at dermed flere klikker seg inn til nettsiden din. Det er med andre ord en stor fordel å bruke schema-markeringer på nettsiden din, for å skille seg ut fra resten av søkeresultatene.

Hvis du leser dette og ikke allerede har en nettside eller nettbutikk fra Kubo.no, må du gjerne kontakte oss på e-post, eller sende en melding på chat. Så finner vi sammen ut av hva som passer best for deg.

Les også: Så enkelt redigerer du nettsidene dine selv

Tilbake til artikkelmenyen