Hva er vitsen med et sidekart (sitemap)?

Du har kanskje hørt noen snakke om sitemap før, og hvorfor alle nettsider bør ha dette? XML Sitemap, eventuelt bare sidekart eller sitemap, er en smart løsning som skal gjøre det enklere for søkemotorer å finne undersider som finnes på nett-domenet ditt.

Sitemap (illustrasjon)

Hva er et sidekart?

Sitemap er rett og slett en oversikt i et format som datamaskiner kan lese enkelt og greit, som skal fortelle Google og andre søkemotorer hvilke sider som finnes på din nettside, og som skal gjøre gjennomsøkingsjobben enklere for søkemotoren.

Søkemotorer gjennomsøker («crawler») tusenvis av nettsider hver dag, og med et sitemap blir det enklere å vite for de hvilke sider på nettsiden din de skal søke gjennom og lagre til bruk i søkeresultatene.

Google ser på et sitemap som et kart, bokstavelig talt, som viser viktige sider inne på nettsiden din. I noen tilfeller kan søkemotorer slite med å finne alle sidene inne på ditt domene. Årsaken til dette kan være at det er få interne lenker til denne siden. Et sidekart vil da hjelpe til med å gjøre søkemotorene oppmerksomme på denne viktige landingssiden.

Slik ser innholdet i et dynamisk sidekart i XML-format ut. Sidekartet er bare en enkelt tekst-fil med endelsen .xml, som inneholder alt søkemotorene trenger å vite for å jobbe effektivt med siden din.

Sitemap fra Yoast SEO-plugin

Vi i Kubo leverer WordPress-nettsider, og da finnes det flere hjelpemidler («plugins») som lar deg opprette sitemap automatisk. Yoast heter en plugin som fokuserer på søkemotoroptimalisering (SEO) og som har denne muligheten innebygd.

Yoast noterer automatisk i sidekartet når siste oppdatering av siden var, slik at søkemotorene vet når om de trenger å gjennomsøke en side på nytt. Det finnes også flere andre lignende hjelpemidler som kun hjelper til med sidekartet og ikke har andre funksjoner. Spør oss på chat eller e-post hvis du ønsker hjelp med å sette dette opp riktig for deg.

Hvem trenger å bruke sidekart? 

Sitemap er nyttig for alle som har nettsider som skal indekseres av søkemotorer. Det vil si alle som ønsker trafikk fra eksterne besøkende på sidene sine, noe som gjelder de aller fleste. Har du en nettside med svært mange undersider, som for eksempel en større nettbutikk, er det desto viktigere med et sitemap.

Har du en helt ny nettside, kan et sidekart gjøre at sidene du mener er viktige blir raskere indeksert, altså gjennomsøkt. Søkemotorene får da nyss i at du ser på sidene du har lagt til i sidekartet som viktige.

Hva gjør du for at Google skal finne ditt sidekart?

Google har over 90 % av markedet i Norge når det gjelder søk, og det er derfor viktigst å fortelle Google om sidekartet. Google Search Console er en løsning fra Google som lar deg laste opp sitemap manuelt. I Search Console finner du en fane som heter «nettkart», og her kan du laste opp ditt sitemap. Når du har lastet opp sitemap, så vil du kunne få en oversikt over hvor mange URL-er Google har oppdaget. Om det er en stor forskjell sammenlignet med hvor mange sider du vet eksisterer, så bør du sjekke om det kan være indekseringsproblemer med nettsiden.

Ved å skrive inn adressen til sidekartet ditt i Google Search Console, gjør du søkemotoren raskt oppmerksom på at du har ferskt innhold på nettstedet ditt.

I andre rekke kan du gjøre det samme i Bing Webmaster Tools, selv om denne søkemotoren har bare noen få prosenter markedsandel i Norge.

Bruk et dynamisk XML Sitemap

For at du skal slippe å oppdatere sitemap for hver gang du legger til en viktig side på nettsiden din, så bør du benytte deg av et såkalt dynamisk XML Sitemap. XML er kodespråket som gjør det enkelt for søkeroboter å lese strukturerte data. Teknikken gjør at sidekartet blir oppdatert av seg selv når du legger til nye sider på din nettside. Både Yoast og de andre utvidelsene til WordPress bruker denne løsningen, og tilbyr et dynamisk XML Sitemap som automatisk oppdaterer seg.

Hvis du leser dette og ikke allerede har en nettside eller nettbutikk fra Kubo.no, må du gjerne kontakte oss på e-post, eller sende en melding på chat. Så finner vi sammen ut av hva som passer best for deg.

Les også: Hva er Schema, og hvordan fungerer det?

Tilbake til artikkelmenyen