Laster nettsiden din tregt? Da kan du tape besøkende, kunder og salg på nettsiden din. Her går vi gjennom noen tiltak for å gjøre den raskere.

Hvor lang tid nettsiden din bruker på å laste har stor betydning for om brukeren går ut av nettsiden din og heller går til en konkurrent, eller forblir på din nettside.
Google har også sagt at sidehastighet er en rangeringsfaktor i søkeresultatetene. Det er derfor all grunn til å optimalisere sidehastigheten på din nettside.
Laster nettsiden din på under ett sekund, så har du en godt optimalisert nettside. Bruker den over 5 sekunder, så bør du vurdere å gjøre grep. Det du bør huske på er at dersom det tar lengre enn 3 sekunder å laste, så forsvinner over 50 % av de besøkende ut av nettsiden din. Det er derfor viktig at du gjør alt du kan for å optimalisere sidehastigheten på nettsiden din.
Mindre størrelse gir større fart
Hastigheten på siden din er bestemt av mange faktorer. Den viktigste (i tillegg til hvor rask serveren din svarer på forespørselen fra den besøkendes nettleser og hvor rask nettforbindelse det er mellom serveren og den besøkende) er hvor «tung» siden er. Altså rett og slett hvor mange megabytes som må lastes ned i nettleseren din. Jo færre, desto raskere går det, naturlig nok. I tillegg går det raskere å laste ned få filer enn mange filer, så en nettside som består av veldig mange filer går tregere å laste enn en som består av kun et par filer.
For å utbedre det sistnevnte pleier dagens nettsideutviklere ofte å slå sammen flere kodefiler til én fil.
Bruk en plugin for cache
Et enkelt tiltak som kan optimalisere innlastingshastigheten er å ta i bruk en plugin for cache. For WordPress kan dette være plugins som WP Super Cache, Comet Cache eller WP Total Cache. Bruker du et cache-innstikk (en plugin), sørger du for at en del data blir lagret i serverens hurtigminne, slik at den kan vises raskere neste gang.
Velg en host som leverer høy hastighet
Noen hosting-firmaer (leverandører av webhotell/servertjenester) spesialiserer seg på WordPress-nettsider, og vet hva som skal til for å få maksimal hastighet på nettsiden. WP Engine er et eksempel på en host som spesialiserer seg på WordPress og leverer svært høy hastighet.
Før du velger hosting-firma bør du lese omtaler på nettet, og besøk gjerne noen som bruker dette firmaet, slik at du kan teste hastigheten. Google har et verktøy som lar deg teste hastigheten på en nettside. Den kan gi en indikator på om hosting-leverandøren har gode hastigheter, hvis du tester noen nettsider du vet ligger hos dem.
Velg et tema som er godt optimalisert
Bruker du WordPress, så bør du velge et tema som er godt optimalisert og som ikke laster sakte. Det bør for eksempel ikke inneholde flash som er en utdatert og «tung» teknologi. Velg et tema fra en anerkjent produsent av WordPress-temaer, så vil du i de fleste tilfeller være trygg på at temaet ikke laster sakte.
Det kan være en fordel å unngå store temaer som inneholder mange flere muligheter og funksjoner enn du trenger. Dette nærmest garanterer at nettsiden blir tregere enn den trenger å være til ditt bruk. I tillegg er det større sjanser for at noe skjærer seg over tid hvis temaet er innviklet og tettpakket med fancy funksjonalitet. Det enkle er svært ofte det beste, også her.
Skru av hotlinking
Hotlinking gjør det mulig å la andre nettsider bruke bildene du har liggende på din nettside. Dette stjeler båndbredde og gjør at nettsiden din går tregere. Ønsker du å skru av muligheten for hotlinking, så kan du legge til denne kodebiten i .htaccess-filen:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?dittdomene.no [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]
Husk bare å endre “dittdomene.no” til din nettsides URL.
Minimer bruken av viderekoblinger
Viderekoblinger (redirects) er flott å bruke dersom det ikke eksisterer noen side lengre, men prøv å begrense bruken til der det er ytterst nødvendig. Viderekoblinger gjør at det tar lengre tid før en brukeren kommer til riktig side.
Komprimer bildene på nettsiden
Mange bilder er ofte ganske store, og da kan det være lurt å komprimere de for å redusere filstørrelsen. Dette er et enkelt tiltak å gjennomføre, og gir ofte en stor effekt på sidefarten.
Det finnes flere nettjenester som lar deg komprimere mange bilder på én gang, som for eksempel Tinyjpg.com. Det finnes også muligheter for å installere hjelpemidler i WordPress som gjør denne jobben. Et eksempel på en slik plugin er innstikket “Smush Image Optimazation”.
Utsett Javascript-lasting
Å utsette lasting av litt tyngre kode, som for eksempel Javascript, som vanligvis ikke trengs umiddelbart ved innlasting, kan være en idé hvis du ønsker at resten av innholdet skal lastes inn uten noen form for forsinkelse. Bruker du WordPress er WP Rocket et innstikk du kan bruke for å gjøre dette. Du har et valg i pluginen som heter: Load JS files deferred”. Huker du av for denne boksen, vil du utsette lasting av tunge Javascript-filer (som har filendelsen .js).
Har du en annen type nettside enn WordPress, kan det gjøres manuelt i kildekoden. Her finnes en guide som tar deg gjennom en måte å gjøre det på hvis du ikke har en WordPress-nettside.
Reduser responstid på serveren
En viktig faktor som avgjør hvor fort nettsiden din laster er hvor raskt DNS-oppslaget tar. DNS-serveren er det som oversetter vg.no til en IP-adresse. Alle nettsider har en IP-adresse som kan brukes istedenfor domenenavnet. Et DNS-oppslag blir gjort hver gang du skal gå inn på en nettside.
Hva kan du gjøre for å redusere responstiden? Dette kommer an på hosten av nettsiden du har valgt. Her er en oversikt som viser hvor stor forskjell det er mellom de ulike DNS-tilbyderne. Du vil se at det er ganske mye som skiller de ulike tilbyderne. Ønsker du å finne ut hvem som er DNS-tilbyder for nettsiden din, kan du søke den opp på mxtoolbox.com.
Hvis du leser dette og ennå ikke har en nettside eller nettbutikk fra Kubo.no må du gjerne kontakte oss på e-post, eller sende en melding på chat. Så finner vi sammen ut av hvordan vi kan hjelpe deg.
Les også: Åtte tips om nyhetsbrev