Så enkelt redigerer du nettsidene dine selv

I denne artikkelen lærer du å publisere og redigere en ny side med tekst og foto på Kubo-nettstedet ditt.

Redigering av side i publiseringsløsningen
Foto: Fikret Tozak.


Første skritt er å gå til https://dittdomene.no/wp-admin/ for å logge inn. Bytt ut «dittdomene.no» med det faktiske domenet nettsidene dine ligger på.

Brukernavn og passord fikk du fra oss i Kubo da vi leverte nettsiden din.

Når du er innlogget, ser du hovedmenyen til venstre. Der er det et menypunkt som heter «Sider». Trykk på dette og velg «Legg til ny». Du kommer da inn i skrive-vinduet, gjerne kalt «redigereren».

Her starter du med å skrive en tittel øverst, og jobber deg nedover. Sidetittelen vil bli reflektert i lenken (url-en) på siden når den er ferdig publisert. Hvis tittelen du skriver inn er «Dette er en ny side» vil lenken bli dittdomene.no/dette-er-en-ny-side.

Ulike blokker til ulikt innhold

I redigereren bruker du «blokker» for å bygge opp siden med ulike typer innhold. Når du skriver og trykker på nytt avsnitt (enter/return) legges det automatisk til en ny tekstblokk. Men det finnes mange andre typer blokker. De vanligste er bilder, titler, vanlig tekst og lister. I redigereren blir blokker for vanlig tekst kalt for «avsnitt».

Har du allerede laget en blokk kan du holde musepekeren over den for å bytte blokktype ved hjelp av symbolet helt til venstre i verktøylinja som kommer fram:

Menylinje for endring av blokktype

Du kan også holde pekeren over mellomrommet mellom eksisterende blokker og legge til en ny blokk ved hjelp av pluss-symbolet som dukker opp:

Ny blokk i sideredigereren
De vanligste blokktypene viser øverst i ruta, men du kan rulle deg nedover og finne andre blokktyper som passer til flere typer innhold.

Du kan flytte blokker opp- og nedover ved hjelp av pilene du ser til venstre når du holder pekeren over en blokk. Tar du tak i de små prikkene mellom pilene og holder, kan du dra blokken med deg og slippe den der du vil ha den.

Hvis du gjør noe feil fungerer redigeren på samme måte som et vanlig skriveprogram: Tastaturkombinasjonen Ctrl + Z (Windows) og cmd + Z (Mac) ruller tilbake endringene dine steg for steg.

Hvordan publiserer jeg siden?

For å publisere siden din, slik at den blir synlig for offentligheten, trykker du på den blå knappen «Publiser» øverst til høyre på skjermen.

Etter at det er gjort vil alle endringer du gjør i redigereren gjøre knappen blå igjen, men nå har den teksten «Oppdater». Selv om endringer du gjør lagres automatisk som et utkast, må du alltid oppdatere med denne knappen for at endringer skal bli synlige utad.

Du kan besøke siden slik den ser ut for de som besøker den ved å følge lenken «Vis side» som legger seg øverst på siden ved hver oppdatering.

Redigere en eksisterende side: Gå til menypunktet «Sider» i venstremenyen. Du får da opp en liste over alle sidene dine, og kan klikke deg inn på en av de for å redigere.

Liste over sider i WordPress

Hvordan formaterer jeg teksten?

Hver blokktype har egne knapper med valg og formateringer som viser nå du setter musepekeren inne i blokken.

Tekstblokkene har for eksempel liten meny for justering av teksten (venstre, høyre og midtstilt), fet skrift og kursiv. For å sette inn lenker til andre sider markerer du teksten du vil bruke som ankertekst og trykker på lenke-ikonet.

Hvis du skal sende leseren ut til en ekstern nettside, må du huske på at lenken alltid må inneholde https:// eller eventuelt http:// foran. Ellers vil ikke lenken fungere.

Du kopierer og limer inn lenker i feltet ved hjelp av Ctrl + C og Ctrl + V på Windows og cmd + C og cmd + V på Mac.

Feltet der du setter inn lenker også et søkefelt: Hvis du skal lenke til en annen side på ditt eget nettsted som du allerede har laget, kan du søke etter den ved å skrive inn ord fra tittelen der. Du slipper altså å lime inn lenker fra ditt eget nettsted, du bare bruker søkefunksjonen.

Hver blokk har også noen mindre brukte innstillinger du kan se i høyre marg hvis du trykker på tannhjul-ikonet helt øverst til høyre. Blant annet kan du velge om en blokk skal ha en annen bakgrunnsfarge, slik jeg har valgt på denne blokken.

Unngå for store og tunge bilder

Hvis du skal sette inn et bilde på siden, velger du naturlig nok blokktypen «Bilde» og får valget mellom å laste opp et nytt eller bruke ett du har lastet opp tidligere.

Bildene bør ikke være for store, og heller ikke for små. Bilder som kommer direkte fra en mobiltelefon eller fotoapparat er vanligvis altfor tunge til å egne seg på internett. Dette kan gjøre siden veldig tung å laste inn, spesielt på mobil.

Bilder som er for små vil se kornete og dårlige ut på større skjermer.

En tommelfingerregel er å ta utgangspunkt i så store og gode bilder som mulig, for så å redusere størrelsen på de til f.eks. rundt 1600-2000 piksler i bredden. Dette kan du gjøre i et fotoredigeringsprogram. (Hvis tanken på bilderedigering gir deg utslett, er det selvfølgelig bare å spørre oss i Kubo om hjelp!)

Publiseringssystemet lager også automatisk mindre versjoner av bildet du laster opp. Det velger automatisk en av disse størrelsene for deg, men ofte blir de litt uskarpe. Så det kan være smart å velge «Full størrelse» under «Bildestørrelse» ute i høyremenyen. Den kommer til syne når du har klikket på ett av bildene i redigeringsvinduet.

Bildeinformasjon
Bildeinformasjonen bør fylles inn så godt som mulig for å tilfredsstille søkemotorene. Hvis dette bildet jeg laster opp her skulle dekket en stor skjerm ville det vært for lite, men siden det skal brukes i lite format er 834 bildepunkter (piksler) nok.

Hvilket bildeformat skal jeg bruke?

Bruk et JPEG-format når du lagrer foto og andre bilder som inneholder skygger, myke overganger og tusenvis av farger. For eksempel et landskapsfoto. Jo lavere JPEG-kvalitet du velger å lagre i, desto raskere blir det å laste inn. Ofte er det nesten ingen synlig forskjell på høy og lav kvalitet hvis originalfotoet er godt, så du kan gjerne velge en kvalitet på rundt 20-30 uten problemer.

For grafiske bilder uten mange nyanser, som f.eks. skjermbilder og vektortegninger, bør du bruke formatet PNG-8 uten gjennomsiktighet. I denne artikkelen er alle bildene i PNG-8-format.

Du kan justere størrelsen på bildet i redigeringsvinduet ved å klikke på det og ta tak i en av de blå prikkene som kommer til syne.

Når bildet er lastet opp bør du fylle ut detaljer som tittel og alt-tekst for bildet. Klikk først på bildet og deretter på blyantikonet som dukker opp. Følg med ute til høyre i ruten som dukker opp (se skjermbildet).

Vi anbefaler at du legger inn denne informasjonen, for den er nyttig for søkemotorer og for blinde og svaksynte som bruker programvare for å få nettsider opplest. Alt-tekst beskriver for en datamaskin eller en blind person hva bildet forestiller. Tittelen på bildet kan være mer journalistisk, ofte brukes den samme tittelen på artikkelen som bildetittel. Den kan også inneholde navnet på fotografen, o.l.

Når du har lagt inn alt-tekst og tittel på bildet lagrer du det ved hjelp av knappen «Velg»

Hva er «fremhevet bilde»?

Et oppslagsbilde, eller fremhevet bilde, er hovedbildet som hører til artikkelen din. Det vil vise i oversikten over alle artikler på nettstedet ditt, eller når du deler artikkelen i sosiale medier. For å gi artikkelen din et fremhevet bilde trykker du på tannhjulet øverst til høyre i redigereren for å få fram sidemenyen. Deretter på «Dokument» like under, og den grå knappen «Bestem fremhevet bilde». Last opp bildet på samme måte som bilder som skal inn i teksten. Også her bør du fylle inn alt-tekst og tittel.

Bildet vil dukke opp der det trengs når du publiserer siden og vil ikke nødvendigvis vise i selve artikkelen – dette avhenger av hvordan designmalen din er laget.

Hvis du leser dette og ennå ikke har en nettside eller nettbutikk fra Kubo.no må du gjerne kontakte oss på e-post, eller sende en melding på chat. Så finner vi sammen ut av hvordan vi kan hjelpe deg.

Les også: Fordeler med nettsider på abonnementsbasis

Tilbake til artikkelmenyen